Invtamantul a cunoscut in aceasta parte a tarii o intensa dezvoltare in special in perioada interbelica. Astfel in anul 1934 in fostul judet Vlasca populatia scolara se ridica la 273 persoane la mia de locuitori. Numai in municipiul Giurgiu existau la acea vreme un liceu de baieti, doua licee de fete, un liceu comercial de baieti, un liceu industrial de baieti, o scoala industriala de baieti, o scoala profesionala de fete, o scoala de piscicultura si marinarie. De asemenea in comunele fostului judet Vlasca mai existau: o scoala de arte si meserii la Clejani, doua scoli de menaj si industrie casnica, una la Comana si alta la Zadariciu, o scoala de agricultura la Draganesti Vlasca, 228 scoli primare si 7 gradinite.
In anul scolar 2004-2005 reteaua invatamantului de stat in judetul Giurgiu cuprinde 132 unitati scolare, din care 15 gradinite independente, 101 scoli generale, 10 licee, o scoala speciala, o scoala postliceala, o scoala de arte si meserii, o scoala de muzica, un club sportiv, un club al elevilor (Palatul copiilor).
In municipiul Giurgiu functioneaza o sectie de invatamant superior a Academiei de Studii Economice Bucuresti si un Centru Teritorial ID al Universitatii Spiru Haret cu durata de 4 ani.
Populatia scolara in anul 2003-2004 a fost de 42.815 prescolari si elevi, iar numarul cadrelor didactice a fost de 2.605.
In municipiul Giurgiu functioneaza de asemenea un Centru Euporean Interuniversitar Romano Bulgar (BRIE) si un Incubator de Afaceri (situat în parcul Tehnologic si Industrial Giurgiu Nord).